Történet

 

A Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj az 1980-as években óriási népszerűségnek örvendő Budapest Nagydíj utódaként, először 2011-ben került megrendezésre. 

Az alig pár főből álló szervezői csapat célja nem volt más, mint közel két évtizednyi szünet után újra feltenni Magyarországot a nemzetközi atlétika térképére; és a verseny segítségével tovább növelni a sportág népszerűségét hazánkban. 

Kitűnő hívószónak bizonyult a világ atlétái és menedzserei felé Gyulai István neve, akinek korai halálát követő ötödik évben indult útjára a viadal. Így a verseny Gyulai István személyében az egyik legismertebb és legelismertebb magyar sportdiplomatának, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) egykori főtitkárának, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkári pozícióját másfél évtizeden keresztül betöltő, egykori 28-szoros magyar bajnok atlétának, Universiade győztes olimpikonnak a nevét viseli.

A gazdasági válság közepén, szinte a semmiből sikerült felépíteni egy olyan egynapos atlétikai versenyt, amin már az első esztendőben regnáló olimpiai- és világbajnokok, világcsúcstartók léptek fel, és érték el minden idők legjobb magyarországi eredményeit, vagy épp a világ legjobbját 2011-ben. Asafa Powell (JAM) az előfutamban 9,90 másodperccel, majd a döntőben 9,86 másodperccel győzött, és ezzel azóta is a Magyarországon valaha futott leggyorsabb 100 m-es idő tulajdonosa. Kővágó Zoltánnál (Szolnoki Honvéd) senki nem dobott nagyobbat abban az évben, olimpiai ezüstérmes diszkoszvetőnk kezéből a szer 69,50 m-nél ért földet. A verseny az egynapos viadalok világranglistáján a 33. helyen robbant be a köztudatba, és jelezte azonnal, hogy számolni kell a Gyulai István Memorial nevével a jövőben.

2012-ben a londoni nyári olimpiai játékok után egy héttel, augusztus 20-án, Magyarország Államalapításának Ünnepén tért vissza a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj. Frissen koronázott olimpiai bajnokok, visszatérő legendák és közel teltházas nézőközönség látogatott ki a tűzijátékkal tarkított eseményre. Pars Krisztián először lépett pályára olimpiai győzelmét követően, és megvédte egy évvel korábban szerzett címét, csakúgy, mint Christian Taylor (USA) is tette hármasugrásban.

A 2013-as esztendő volt az utolsó, hogy a budapesti Puskás Ferenc Stadionban került megrendezésre az esemény, és egyben az első alkalom, hogy elfoglalta immár saját, jelenlegi helyét a nemzetközi versenynaptárban. Július 10-én az eddigi legerősebb Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjat közel 1 milliós nézőközönség látta a televízió képernyőin keresztül. Világbajnokok szorultak le a dobogó tetejéről egy centivel vagy egy századdal, vagy jelentek meg sztárvendégként, mint tette azt Yohan Blake (JAM). Kim Collins (SKN) újra 10,00 másodpercen belül futotta a 100 métert, Warren Weir (JAM) pedig egy hajszállal maradt el céljától, amikor 20,01-nél állt meg az óra a 200 m döntőjét követően. A Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj a 20. legjobb egynapos verseny volt a világon 2013-ban.

2014-ben új otthonra lelt a viadal a frissen átadott székesfehérvári Bregyó-közi Regionális Atlétikai Központban. Rekordszámú résztvevővel, versenyekkel és soha nem látott eredményekkel kedveskedett a nagydíj a közel teltházas nézőközönségnek. Pars Krisztián 8 év elteltével javította meg egyéni csúcsát, és győzött az IAAF Hammer Throw Challenge sorozatában. A világbajnok Bohdan Bondarenko (UKR) magasugrásban aratott 238 cm-es győzelmével megjavította minden idők legjobb Magyarországon elért szabadtéri eredményét, Tianna Bartoletta (USA) pedig a Memorial történetében elsőként győzött két versenyszámban is; mivel se 100 m-en, se távolugrásban nem talált legyőzőt.

A második székesfehérvári évben minden korábbinál több olimpiai és világbajnok jelezte részvételét a július 7-i viadalon. A világ két legjobb atlétája – Justin Gatlin (USA) és Mutaz Essa Barhsim (QAT) – mellett számos korábbi bajnok tért vissza sikerei színhelyére. A világbajnok Sergey Shubenkov (RUS), a világcsúcstartó Anita Wlodarczyk (POL) és az ifjú bahamai tehetség Steven Gardiner sem talált legyőzőre. Az egyre erősödő mezőnyben ott volt többek között a világcsúcstartó Aries Merritt (USA), az olimpiai és világbajnok Gerd Kanter (EST) és LaShawn Merritt (USA) az élő legenda Veronica-Campbell Brown (JAM), és a világbajnok Robert Malachowski és Pawel Fajdek is (POL). 2015-ben a Gyulai István Memorial a világ legjobb egynapos versenye volt az IAAF Gyémánt Liga sorozaton kívül.

A Riói olimpia évében nem csak a versenyzőkre és edzőikre, de a szervezőkre is hatalmas nyomás nehezedett. Az ötkarikás játékokra történő kijutás és az ottani megfelelő helytállás a lehetőség mellett komoly felelősséget is jelent, ezért a mezőnyök összeállításán is látható volt mekkora a tét 2016-ban. A Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj először 2016-ban nyúlt kétnaposra és kiegészült számos Szuper Liga, Magyar Liga és korosztályos liga számokkal, hogy egyre több lehetőséget biztosítson a hazai fiatalok számára.
A nemzetközi mezőnyben az eredmények pedig önmagukért beszéltek. A világcsúcstartó David Rudisha (KEN) a világ legjobb idejével nyerte a 800 métert, majd Brazíliában második olimpia aranyérmét is begyűjtötte. Kirani James (GRN) magabiztosan győzött 400méteren, de több számban meglepetés született. Magasugrásban a korábbi világbajnok Donald Thomas (BAH) legyőzte a versenycsúcstartó Bohdan Bondarenkot (UKR), és új csillag született Akani Simbine (RSA) személyében, aki nem csak legyőzte Asafa Powellt (JAM) 100 méteren de új nemzeti csúcsot futott 9.89-el, és megnyerte a 200 métert is. Külön öröm volt Baji Balázs győzelme 110 gáton. A Magyar csúcstartó többek között legyőzte a később olimpiai bajnoki címet szerző Omar McLeod-ot (JAM) is.

A hetedik évben álmunk vált valóra! A verseny fennállása óta eltökélt szándékunk volt, hogy a világ legmagasabb szinten jegyzett egynapos atlétikai sorozata, az IAAF Gyémánt Liga versenyeivel egy szintre kerüljünk. Ez 2017-ben megvalósult és a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj a 14. helyen zárta az esztendőt, megelőzve a több mint 50 éves múltra visszatekintő híres oslói IAAF Gyémánt Liga állomást, a Bislett Games-t.

A történelmi sikerhez olyan szenzációs eredményekre volt szükség, mint a világcsúcstartó amerikai Keni Harrison 12.28-ss győzelme 100 gáton, vagy a jamaikai olimpiai bajnok Omar McLeod 12.96-os versenycsúcsa 110 gáton. Baji Balázs ezúttal sem okozott csalódást, hatalmas országos csúccsal hálálta meg a közönség bíztatását és 13.15-el a negyedik helyen ért célba. Hazai győzelem született diszkoszvetésben Kővágó Zoltán (65.57m) és súlylökésben Márton Anita (19.48m) révén. Justin Gatlin (USA) elsőként futott 10mp-en belül Székesfehérváron, és megvédte címét 9.98-cal, a dél-afrikai Rushwal Samaai pedig 8.34 méteres versenycsúccsal ünnepelte első magyarországi vendégszereplését. A világbajnoki bronzérmes atléta formáját bizonyította, hogy mind az öt érvényes kísérlete nagyobb volt 8.20m-nél. A világbajnok Pawel Fajdek (POL) ezúttal csak megközelíteni tudta saját versenycsúcsát, ám így is majdnem 5 méterrel jobbnak bizonyult a mezőnynél. 82.64 méteres eredményénél 2009 óta csak saját maga és Pars Krisztián dobtak nagyobbat a világon.

Elsőként futott 50mp-en belül 400m-en a verseny történetében az olimpiai bajnok Shaunae Miller-Uibo (BAH), és szintén versenycsúccsal győzött a későbbi világbajnok Kori Carter (USA) 400 gáton 54.22-vel. A világcsúcstartó Anita Wlodarczyk (POL) megőrizte veretlenségét és 77.77 méterrel immár sorozatban negyedik győzelmét aratta a Gyulai István Memorial történetében. A verseny legsikeresebb versenyzője azonban továbbra is az amerikai Tianna Bartoletta. A 4x100m-es váltóval világcsúcstartó sprinter 2014 és 2016 után 2017-ben is győzött távolugrásban (6.79m) és 2014-ben 100 méteren aratott győzelmével szintén négy első helyezésnél jár ahogy Wlodarczyk is, csak társul mellé még egy második, egy harmadik és egy ötödik hely is 100 méteren.

2018-ban minden korábbi várakozást felülmúlt a verseny, leginkább az eredmények összességében. Két napon keresztül nem kevesebb mint 20 nemzetközi versenyszámban mérték össze tudásukat a világ legjobb atlétái. Következésképpen Sergey Shubenkov a világ legjobb eredményével – 12.92 mp-el – győzött 110 gáton, amivel egyben új versenycsúcsot állított fel. Szintén „meg kellett elégednie” a versenyrekorddal és a világ legjobb 2018-as eredményével Mutaz Essa Barshimnak magasugrásban. A katari világbajnok a 240cm-t játszi könnyedséggel vitte át és a 246cm-es világcsúcskísérleténél is többen azt látták a stadionban, hogy fent maradhat a léc. Szinte egy hajszál sem hiányzott hozzá, érthetetlen módon mégis leverte.

 

Mindkét egykörös gátfutó számban sikerült átírni a versenycsúcsok listáját. Előbb a török Yasmani Copello véste be a nevét a történelemkönyvekbe 48.93mp-el, majd a jamaikai Janieve Russel javította 54.16mp-re az alig egy évvel korábban felállított rekordot. A bahamai olimpiai bajnok Shaunae Miller-Uibo tovább faragta a saját maga által tartott csúcsot 400m-en és 49.53-al ért célba, míg öt év szünet után tért vissza a Gyulai István Memorialra a már legendának számító Christian Taylor. A kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok hármasugró 17.36m-re növelte a versenyen elért legjobb eredményt a közönség hatalmas megelégedésére.

 

A rekordoknak is köszönhetően a Gyulai István Memorial az All-Athletics.com számítógépes világranglistán a legjobb eredményt produkálta az IAAF 14 Diamond League versenye mögött, és ezzel megőrizte helyét, mint a régió legnagyobb, legrangosabb atlétikai viadala.

 

2019-ben újra egy versenynapra sűrítettük mind a 17 nemzetközi és 2 korosztályos versenyszámot, méghozzá július 9-én, a már szokásos keddi napon léptek pályára a világ legjobbjai Székesfehérváron.

 

Négy versenycsúcs született, két országos rekord, egy kontinenscsúcs és két számban is a világ legjobb eredményét rögzíthették a statisztikusok. Amire viszont a legbüszkébbek vagyunk; hogy olyan korosztályos világklasszisok tértek vissza hozzánk immár sokadszor mint a kétszeres olimpiai- és háromszoros világbajnok hármasugró Christian Taylor (USA), az olimpiai és világbajnok sprinter Shaunae Miller-Uibo (BAH), a világcsúcstartó gátfutó Kendra Harrison (USA) vagy a kalapácsvetés minden idők legtöbbszörös világbajnoka, Pawel Fajdek (POL).

 

A nagy visszatérők közül Miller-Uibo és Taylor versenycsúcsot is javítottak! A bahamai sprintkirálynő ezúttal 200m-en írta be nevét a rekordkönyvbe amikor 22.18-al ért célba, míg Taylor a 17.68m-ig jutott a világon először exkluzív online közvetítéssel tarkított versenyben. Soha korábban nem volt még dedikált hármasugró online közvetítés, amit a világ minden sarkából ámulva követtek a szurkolók.

 

Férfi 200m-en a világ leggyorsabb sprintere, az amerikai Christian Coleman elsőként jutott 20mp alá a Gyulai István Memorial-on, sőt, megdöntötte minden idők legjobb Magyarországon futott idejét is! 19.91mp-es eredménye természetesen új versenycsúcs is egyben!

 

Női 2000m-en nem kisebb céllal állt a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj rajtjához minden idők egyik legjobb közép-hosszútávfutónője – Genzebe Dibaba – mint, hogy megdöntse a világcsúcsot. A bravúr végül épphogy elmaradt, de Dibaba így is új versenycsúcsot állított fel, sőt, a világ idei legjobbját könyvelhette el 5:33.76-os eredményével.

 

Új csillagok is születtek 2019-ben a Gyulai István Memorial-on. Grant Holloway (USA) pályafutásának első profi versenyére érkezett Magyarországra, de a 110gátas amerikai egyetemi bajnok lába nem ijedt meg a lehetőségtől. Sőt! Magabiztosan győzött 13.16mp-el, majd pár héttel később már a világbajnoki dobogó tetején állva, aranyéremmel a nyakában hallgathatta az amerikai himnuszt Dohában. A University of Florida öregdiákjának története kísértetiesen hasonlít egy 2011-ben végzett honfitársáéhoz. Christian Taylor szinte ismeretlen újoncként érkezett anno Budapestre, azóta viszont mindent megnyert, amit meg lehetett. Kívánjuk Grant Holloway-nek, hogy sikerüljön álma és követve Christian Taylor példáját a jövőben is jöjjön, lásson, és persze győzzön is a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjakon.

 

A 2019-es esztendőben – immár egyfajta hagyományként – ismét szorosan az IAAF Gyémánt Liga versenyek mögött, az előkelő 15. helyet érte el a Nagydíj a versenyeket rangsoroló világranglistán. A szenzációs eredményekhez és az elmaradhatatlan hangulathoz a teltházas stadionban helyet foglaló közönség – ezúttal is – nagy mértékben hozzájárult.

 

A legenda 2020-ban (is) folytatódik...

Légy képben az atlétikával

Légy képben az atlétikával

Iratkozz fel exkluzív interjúkért Youtube-csatornánkra!

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Maradj közel a világ bajnokaihoz

Csatlakozz a sportrajongók közösségéhez Facebook-oldalunkon!

Kövess minket instagramon!

Kövess minket instagramon!

A legjobb pillanatok, a legjobb atlétákkal